Как се бели лешник?

Как се бели лешник?
Снимка: gotvach.bg

Лешниците са ядки и като такива те да безценна храна за хората. Ядките и в частност лешниците са особено важни за веганите, вегетарианците и всички, които по една или друга причина избягват животинските продукти. Лешниците са ядковите плодове на дребното лешниково дърво Леска, като днес в световен мащаб съществуват над сто разновидности и сорта лешници.

Лешниковите ядки, подобно на фъстъците, бадемите и орехите имат тънка кафеникава люспица, която обвива ядката. Тя е неприятна изненада за всички онези, които са прекарали часове в трошене на твърдата обвивка и почистването им.

Те се изправят през въпроса как да обелят лешниците, така че те да станат бели и чисти, като тези по сергиите на пазара или в търговската мрежа.

Обикновено кафявата кожица на лешниците пада сама, след като се изпекат или изсъхнат. Ако все пак искате да обелите лешниците преди да ги изпечете, може да ги пуснете за 10 минути във вряла вода. Когато водата изстине със съвсем малко усилия може да свалите люспата им.

Важно е да отбележим, че суровите лешници са изключително богати на витамин Е, който е мощен антиоксидант, както и на фолиева киселина, която е есенциална за образуването на червени кръвни телца. Освен това те са доста диетични, защото почни не съдържат въглехидрати и имат ниско съдържание на мазнини.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати