Как се консумира лимец?

Как се консумира лимец?
Снимка: gotvach.bg

Може да чуете да определят лимеца като житото на фараоните и последната храна на Христос. Лимецът е една от най-древните зърнени култури – най-старите останки от него са на възраст от 18 000 години. Той е бил познат и на древните траки.

Смята се, че покълналият лимец е едно от най-хубавите храни, с които човек може да се храни. Зърната лимец са пълни с витамини, микроелементи, антиоксиданти, ензими и др.

Има много причини да се храним с лимец, най-важните от които са, че той се отглежда без химикали, веществата в него са в непокътнат от човешката дейност баланс, той е по-богат на микроелементи в сравнение с останалите видове пшеница и има няколко пъти по-ниско съдържание на глутен, отколкото в съвременните сортове пшеница.

Най-добре е лимецът да се консумира суров или покълнал. За покълването на лимец са необходими само лимец и вода. Лимецът се почиства, изплаква два-три пъти и се накисва със студена вода за 6-10 часа.

След това водата се излива и лимецът се оставя да покълва, но вече без вода. След още няколко часа е готов за консумация. Добре е преди всяко ядене зърната лимец да се изплакват със студена вода.

Лимецътт се съхранява в съд, до който има достъп на въздух. Можем да консумираме покълналия лимец, докато кълнчетата не станат по-високи от 2 см, но най-полезни са, когато са само 1-4 мм.

На нашия сайт може да откриете лесни за изпълнение рецепти с лимец. Препоръчваме ви да опитате бонбони с лимец, както и мусака от лимец и пълнени чушки с лимец.

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати