Как да съхраняваме листа от целина?

Как да съхраняваме листа от целина?
Снимка: gotvach.bg

Познавайки вкусната целината, осъзнаваме ползите ѝ за здравето и заслугата ѝ за загуба на наднормено тегло. Целината все по-често присъства в супи, яхнии и други основни ястия, дори и салати с целина.

Рядко обаче се използва цялата целина, закупена от пазара или зеленчуковия магазин. Повечето рецепти изискват едно или две клончета, или част от корена.

Останалата част трябва по някакъв начин да се запази, а не се ли съхрани правилно – рискуваме листата на целината да се оцветят в жълто, да омекнат, да загубят сочността си или простичко казано, рискуваме да я изхвърлим.

Ето как може да съхраним листата на целината за по–дълго време:

Измиваме и подсушаваме целината. Почистваме всички замърсявания и повреди. Отрязваме ръбовете с остър нож. Обвиваме подсушената целина в домакинска хартия, след което я поставяме в полиетиленов плик и прибираме в хладилник.

Друг начин за съхранение на листата на целината е чрез увиването им в алуминиево фолио. Процедурата е същата, но можете да завиете стръковете целина с алуминиево фолио и отново да поставите в хладилник.

Най-важното е да се запази идеалната влага в листата на целината, а това може да се постигне по тези два начина.

Хартиената кърпа между целината и торбичката, позволява на продуктът да диша, без да губи прекалено много влага.

Фолиото също поддържа оптималната влага за определен период от време.

Тези начини са правилните за съхранението на листата на целината, а не натопяването на стеблата ѝ просто в чаша вода!

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати