За какво помага бъзът?

За какво помага бъзът?

Плодовете на бъза са изключително полезни, защото са богати на ценни вещества. Бъзът съдържа антиоксиданти, които са известни със свойството си да пазят клетките от вредното действие на свободните радикали.

Бъзът подсилва имунитета, богат е на витамини А, В и С, както и много аминокиселини. Всички тези полезни вещества подпомагат здравето и имунитета на човека. Бъзът помага при инфекции на синусите, като ускорява отпушването им. Бъзът е изключително ценен и при отслабването.

Бъзът се бори успешно срещу настинки и грип. Облекчава неприятните симптоми, а според някои изследвания екстрактът от бъз може да съкрати продължителността на боледуването с цели три пъти. Спокойно може да се каже, че бъзът е истинска природна аптека. Чаят от цветовете на бъз има тонизиращи и потогонно действие, а някои хора смятат, че даже лекува невроза.

Този чай помага при кашлица, възпаления, сваля високата температура. Бъзът има диуретичен ефект, помага за бързото възстановяване на организма след прекарани заболявания. Плодовете на бъза може да се консумират под формата на сок или сладко.

Сушените плодове от бъз също имат силни лечебни свойства. С черен бърз се лекуват заболявания на щитовидната жлеза, болни бъбреци и диабет. Все пак с бъза много трябва да се внимава, защото той може да бъде и отровен.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати