Какво лекува лютата чушка

Какво лекува лютата чушка

За никого не е тайна, че лютите чушки са изключително полезни. Те са особено популярни у нас, където са чест гост на трапезата ни под формата на чили, пукани чушлета в буркани или мариновани люти чушлета. Особено популярни са през студените зимни месеци, когато вирусите и инфекциите ни дебнат от всякъде.

Лютите чушки имат свойството да подобряват защитните сили на организма срещу инфекции и простуди. Това се дължи на съдържащото се в тях вещества, т.нар. фитонциди, които имат изразен бактерициден ефект.

Веществото, което придава лют вкус на чушките, се нарича капсаицин. Капсаицинът има способността да подoпомага бързото изгаряне на калориите и има доказано антиоксидантно действие.

Освен това капсаицинът причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок. Заедно с ликопена той има противораково действие и е силно средство за борба с остаряването.

Редовната употреба на люти чушлета подобрява кръвооросяването, понижава артериалното налягане и кръвната захар, също понижава холестерола и действа общоукрепващо на организма.

Лютите чушки са изключително богати на витамини и минерали. Само в три люти чушлета се съдържа толкова витамин C, колкото в цял килограм лимони. Лекарите препоръчват редовната употреба на люти чушки като средство за борба с белодробните заболявания. Освен това пикантните чушлета са и един от най-мощните афродизиаци.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати