gotvach.bg»Съвети»Как се сушат шипки?

Как се сушат шипки?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Как се сушат шипки?

Шипката е уникално растение, чиито плодове притежават наистина безценн лечебни свойства. Как обаче да си изсушим шипките, за да можем да ги използваме за направта на лечебни чайове прези зимата?

Шипките се берат в периода на септември до падането на първите слани. Берете само плодовете с оранжево-червен цвят, които са твърди и добре изглеждащи.

Недозрели и твърде презрели плодове не трябва да се берат, защото не притежават нужните качества. След като оберете шипките, следва тяхното сушене. Първо ги оставете за 24 часа при температура 10 градуса. При сушене на шипките в домашни условия най-добре е да се практикува естественото сушено.

Прегледайте шипките за повредени плодове, както и за листа и клонки. Разрежете ги на две и почистете от семената. Разстелете на пластове и оставете в сухи и проветриви помещения. От верме на време ги разбърквайте и след няколко дни са готови. Съхранявайте в кутии или пликове в помещения с умерена температура.

Все пак ако решите, може да изсушите шипките и термично. Загрейте фурната на 40-50 градуса, сложете шипките в тава и повишавайте слабо температурата. Вратата на фурната се отваря често и плодовете се разбъркват периодично. Ще разпознаете добре изсушените шипки по това, че при натиск се чпят. Съхранявайте в добре затворени стъклени буркани.

Виж също:

- как се прави мармалад от шипки;

- как се прави вода от шипки;

- за какво е полезно брашното от шипки;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати