Gotvach.bg»Съвети»Какво представлява Ямс?

Какво представлява Ямс?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94199505
Какво представлява Ямс?

Истинският ямс е грудката на тропическата лоза Dioscorea batatas. Ямс е популярен зеленчук на латиноамериканските и карибските пазари. С над 150 разновидности на разположение в световен мащаб и все по-често се среща на пазарите.

Ямс грудката има кафява или черна, лющеща се кожа, която прилича на кората на дърво и може да е с почти бяла, лилава или червена плът, в зависимост от сорта.

Расте в тропически климат, предимно в Южна Америка и Карибите, както и в Африка, откъдето произхожда. На испански те са наричани бониато. Като цяло е по-сладък от сладкия картоф.

Ямс са не само отличен източник на фибри, но и са с високо съдържание на калий и манган, които са важни за подпомагане на здравето на костите, растежа, метаболизма и сърдечната функция.

Тези клубени също осигуряват значителни количества други микроелементи, като мед и витамин С. Медът е жизненоважен за производството на червени кръвни клетки и усвояването на желязо, докато витамин С е силен антиоксидант, който може да повиши имунната ви система.

Една чаша (136 г) печени ямс осигурява:

- калории: 158;

- въглехидрати: 37 г;

- протеин: 2 г;

- мазнини: 0 г;

- витамин С: 18% от дневната стойност (DV);

- витамин В5: 9% от DV;

- манган: 22% от DV;

- магнезий: 6% от DV;

- калий: 19% от DV;

- тиамин: 11% от DV;

- мед: 23% от DV;

- фолат: 6% от DV.

В африканската кухня Ямс най-често се варят, пекат или пържат.

Дългият им срок на годност от 6 месеца им позволява да бъдат източник на храна в периоди на по-слаби реколти. Ямс е много по-трудна реколта за прибиране, в сравнение с реколтата от сладкия картоф.

Лилавите Ямс се срещат в Япония, Индонезия, Виетнам и Филипините, и често се използват в десерти.

В части на Съединените щати, където Ямс не са популярни, повечето големи супермаркети не ги предлагат и за да намерите Ямс, ще трябва да отидете на специализирани пазари, продаващи карибски, азиатски или африкански храни.

Якусните Ямс може да използвате в различни рецепти за:

- пържени картофи;

- печени картофи;

- манджи с картофи

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати