Как се вари карфиол?

Как се вари карфиол?
Снимка: gotvach.bg

За родина на карфиола се смята Мала Азия. Този вкусен зеленчук пристига в Европа едва през XVIII век. Карфиолът има богат минерален и витаминен състав, който далеч превъзхожда този на бялото зеле. Освен това има по-нежна структура и не предизвиква усилена ферментация на червата.

Варенето на карфиол съвсем не е трудна работа. Самият зеленчук няма нужда от някаква продължителна кулинарна обработка. Преди да пристъпим към самото варене трябва да отстраним зелените листа и да отрежем стъблото ниско. След това карфиолът се оставя цял или се накъсва на розички според рецептата.

Най-здравословният начин за приготвянето му е варен на пара карфиол. За целта накъсаният на розички карфиол се поставя в кошница, а в съда се слага подсолена вода, която по желание можем да овкусим с дафинов лист. Времето за варене е около 10-12 минути в зависимост от количеството.

Ако не разполагате с подходящи съдове, може просто да сварите карфиола до омекване в подсолена вода или да го задушите с малко масло и вода.

Преди поднасяне по желание може да подправите с малко масло, препечени ядки или червен пипер. Свареният карфиол е чудесна гарнитура за печени меса. Той отлично върви с чеснова майонеза или сметанов сос.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!