gotvach.bg»Съвети»Брашното от лимец съдържа ли глутен?

Брашното от лимец съдържа ли глутен?

Брашното от лимец съдържа ли глутен?

Глутеновата непоносимост е състояние, при което приемът на глутен се избягва строго. Хората, които се намират в такова здравословно състояние, трябва да бъдат особено внимателни по отношение на своите хранителни навици.

Прието е, че житните култури съдържат в състава си глутен. Това се отнася и за лимеца, както и продуктите с негово участие. В този смисъл може да се предположи, че брашното от лимец не е препоръчително в случай на глутенова непоносимост.

Ето обаче какво трябва да знаете за лимеца:

Лимецът съдържа глутен, но той е в пъти по-ниски количества от съдържанието му в други житни храни. Освен това в зърното се намира глиадинът, който представлява нетоксичен протеин за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Освен това лимецът има изключително полезен състав. Той съдържа значителни количества минерали и витамини, които го правят важен елемент от менюто на хората на безглутенова диета.

Макар в зърното да се съдържа глутен, то този факт се компенсира от ценните му съставни качества, които доставят на организма фибри, полезни минерали и витамини.

Ето защо брашното от лимец се оказва компромисен вариант със своите ниски нива на глутен, който може да разнообрази менюто на безглутеновата диета и същевременно да донесе значими предимства на хората с глутенова непоносимост.

С микс от лимецово брашно и безглутенови брашна може да приготвяте:

- лимецови палачинки;

- бисквити с лимец;

- безглутенов хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати