Честото пиене на чай може ли да доведе до камъни в бъбреците?
Can Drinking Tea Frequently Lead to Kidney Stones?
gotvach.bg»Съвети»Честото пиене на чай може ли да доведе до камъни в бъбреците?

Честото пиене на чай може ли да доведе до камъни в бъбреците?

Честото пиене на чай може ли да доведе до камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците са изключително неприятно здравословно състояние, което предполага спазването на определен хранителен режим и правилно лечение, така че да може да се контролира и съответно да се облекчи изцяло.

Хората, които проявяват проблеми с бъбреците, трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат прерастването на тези проблеми в образуването на камъни.

В този смисъл, консумацията на чай е обект на редица проучвания, като до този момент експертните мнения определят чая за противопоказен в случаите на камъни в бъбреците.

Ето защо:

Чаят се смята за вредна напитка за бъбреците заради високото съдържание на оксалова киселина и оксалат в състава си. Тези вещества се смятат за стимулиращи образуването на камъни. Ето защо се приема, че прекомерната консумация на чай всъщност създава благоприятна среда за образуване на камъни.

Винаги обаче съществуват изключения.

Според едни от последните проучвания, се оказва, че зеленият чай може да се консумира от хора с камъни в бъбреците. Това е така, тъй като този чай има в състава си съединение, което предотвратява появата на камъни.

Зеленият чай дори се смята за превантивно средство срещу бъбречни проблеми. Ако се консумира ежедневно, той може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците с няколко процента.

Това става благодарение на кристалите, получени от калциевия оксалат, които пречат на съединението да се слепи и да образува камъните в бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати