От какво се прави желатина?

От какво се прави желатина?
Снимка: gotvach.bg

Желатинът е прост белтък, който се получава при хидролизата на колагена от животинските кости или хрущяли, варени във вода. Получените гранули лесно се разтварят във вода, а самият разтвор има способността да сгъстява течностите в желе.

Степента на разтворимост на желатина до голяма степен е пропорционална на температурата на водата, като оптималните температури за работа с него се движат в диапазона - 42-60 градуса, като над 60 градуса желатинът губи свойствата си. Костният желатин е регистриран като хранителна добавка E441.

Освен него у нас вече може да се намери и желатин от агар-агар. Този желиращ растителен агент се добива от червени и кафяви морски водорасли. Желатинът от агар-агар представлява смес на полизахаридите агароза и агаропектин от водораслите Gracilaria, Gelidium, Ceranium и други, растящи в Бяло море и Тихия океан.

У нас се среща под формата на прах, снежинки, шушулки, лентички и цели късове. Особено популярен е сред вегетарианци, вегани или хора, чиито религиозни убеждения не им позволяват да ядат определени видове месо.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати