Как се готви сьомгова пъстърва?

Как се готви сьомгова пъстърва?

Сьомговата пъстърва е хибриден вид риба, който всъщност представлява адаптирана форма на американската пъстърва. Външно сьомговата пъстърва много прилича на американската, но нараства много по-бързо на тегло и дори може да достигне характерните за сьомга размери. Месото ѝ е розово на цвят и има много малко кости.

Сьомговата пъстърва е изключително вкусна и може да се готви по най-различни начини. Предимно се пече на скара или на фурна. Когато я пържите или печете, тя не се нужда от допълнителна мазнина, защото е достатъчно мазна риба.

Подходящите подправки за сьомговата пъстърва са босилек, риган, майорана, девесил, лимонов сок, бял пипер. Поднася се с гарнитура от картофи, зеле или задушени зеленчуци. На скара се приготвя изключително лесно, като само се овкусява с копър и чесън, поръсва се с малко копър и се запича. Може да я приготвяте във фолио на фурната.

Освен че е много вкусна, сьомговата пъстърва е полезна и за здравето. Тя е богата на ценните омега-3 мастни киселини, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и Алцхаймер. Тъй като принадлежи към групата на мазните риби, сьомговата пъстърва е богата на само на омега-3, но и на минерали, белтъчини и витамини.

Вижте и две рецепти за Пържена сьомгова пъстърва и Маринована сьомгова пъстърва.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати