Как се прави сода бикарбонат?

Как се прави сода бикарбонат?

Содата бикарбонат, която е позната още като сода за хляб, натриев бикарбонат или натриев хидрогенкарбонат е кулинарен продукт с редица приложения. Използва се като набухвател в кулинарията за различни тестени изделия – сладкиши, хляб, питки и кексове, както и много други.

Содата бикарбонат е с химична формула NaHCO3.. В нормални условия е твърдо бяло вещество. Содата се произвежда чрез специфичния процес процес на Солвей – при него смес от натриев хлорид, амоняк и вода реагират с въглероден диоксид. Благодарение на този сложен процес се получава содата бикарбонат. В хранителната индустрия се обозначава с Е500.

Интересен факт е, че водните разтвори на содата бикарбонат са алкални. Това е така, защото той е сол на слаба киселина и силна основа. Това обуславя широкото приложение на содата за неутрализация на киселини при гастрит и язва.

Содата бикарбонат влиза и в състава на бакпулвера. Освен за различни печива, тя намира и други приложения в кулинарията. Специалисти съветват зеленчуците да се накисват във вода със сода бикарбонат, защото така се премахват вредните вещества, които са използвани при обработката им.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати