Gotvach.bg»Съвети»Как се прави сода бикарбонат?

Как се прави сода бикарбонат?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
24342
Как се прави сода бикарбонат?

Содата бикарбонат, която е позната още като сода за хляб, натриев бикарбонат или натриев хидрогенкарбонат е кулинарен продукт с редица приложения. Използва се като набухвател в кулинарията за различни тестени изделия – сладкиши, хляб, питки и кексове, както и много други.

Содата бикарбонат е с химична формула NaHCO3.. В нормални условия е твърдо бяло вещество. Содата се произвежда чрез специфичния процес процес на Солвей – при него смес от натриев хлорид, амоняк и вода реагират с въглероден диоксид. Благодарение на този сложен процес се получава содата бикарбонат. В хранителната индустрия се обозначава с Е500.

Интересен факт е, че водните разтвори на содата бикарбонат са алкални. Това е така, защото той е сол на слаба киселина и силна основа. Това обуславя широкото приложение на содата за неутрализация на киселини при гастрит и язва.

Содата бикарбонат влиза и в състава на бакпулвера. Освен за различни печива, тя намира и други приложения в кулинарията. Специалисти съветват зеленчуците да се накисват във вода със сода бикарбонат, защото така се премахват вредните вещества, които са използвани при обработката им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати