Какво е йогурт?
Šta je jogurt?
gotvach.bg»Съвети»Какво е йогурт?

Какво е йогурт?

Какво е йогурт?

Традиционното кисело мляко е запазена рецепта на българската и гръцката кулинария. Неслучайно си приписваме заслугата за този вкусен продукт – неговото откриване се дължи на българина д-р Стамен Григоров, който намира млечнокиселата бактерия лактобацилус булгарикус. Тя спомага за съхраняването на киселото мляко в неговата естествена форма.

Все още корените на киселото мляко подлежат на теоретични спорове, като в съвременния свят нерядко се използва названието йогурт, което се смята, че произхожда от гръцкия език и означава „да се смеси, да се сгъсти“. Днес киселото мляко, независимо от названието и вида си, е широкоразпространен продукт, чиято популярност обикаля целия свят.

Какво обаче е йогуртът и каква е разликата с киселото мляко?

Йогуртът е особено популярен млечен продукт при Западните култури. Разликата между него и познатото кисело мляко се корени предимно в метода на производство.

И при двата млечни продукта се използват двете млечнокисели бактерии. При киселото мляко обаче заквасяването се извършва във всяка отделна кофичка.

Закваската се добавя след разфасоването на продукта в крайната му опаковка.

При йогурта обаче закваската се извършва в общ силоз – добавя се преди разфасоването на продукта в кофичките. Заквасовъчният силоз се разбърква постоянно, за да добие по-кремообразен и сгъстен вид.

Ако искате да се насладите на вкуса на йогурта, вижте и някои рецепти за йогурт сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати