Gotvach.bg»Съвети»Какво е вайс бира?

Какво е вайс бира?

Какво е вайс бира?

Любима на мнозина, вайс бирата е удоволствие за вкуса за всеки бираджия. Името на тази бира идва от немски език и означава бяла бира. Известна е още под името Вайцен бира.

Вайс бирата е традиционна немска бира тип ейл, която се прави на основата на пшеничен малц, чието съдържание е от 5 до 9%. Това, че тази бира се прави в цяла Германия, не пречи да получава най-голямо признание в южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Вайс бирата се приготвя от смесица между пшеничен малц и ечемичен малц, както и хмел и специални дрожди за ферментация. Нейният вкус е много богат и интезивен и с аромат на плодове.

Тази бира е мътна на цвят, защото е не е минала през ферментация, но има и светла такава.

- Немците приготвят и пшенична бира, както и тъмна пшенична бира;

- Този вид бира е мътна, защото в нея се съдържат механични примеси. Те представляват видими и невидими частици от на ечемик или жито, както и парченца листа от хмел;

Видове вайс бира

- Хефевайцен бира - Това е вид вайс бира, която е нефилтрирана светла бира. Тя се приготвя най-вече в Южна Германия и се пие най-често през лятото, но по принцип се прави през цялата година;

- Кристалвайцен - Това е вид вайс бира, която е филтритана, светла пшенична бира. Вкусът на тази бира е много свеж и леко горчив, а също така има и изразен зърнено-плодов вкус, в който се усеща банан, карамфил и ванилия. За разлика от гореспоменатата бира, в Кристалвайцен не присъстват частици от дрожди и остатъци от малц. Тя е кристално чиста и прозрачна и за това се нарича така;

- Дункелвайцен бира - Това е вид вайс бира, която е нефилтрирана тъмна пшенична бира, която се прави от тъмен малц, който е препечен. Дункел на немски означава тъмен, а Вайцен значи пшеница. Цветът може да бъде светъл и меден или кафяв махагон. Тази бира има плътна пяна, която прилича на пяна. Вкусът ѝ е много свеж, плодов, малцов вкус, в който се усещат банани и карамфил.

Използвайте вайс бира за маринати на пържоли, а ако искате нещо, което да ѝ прави компания, докато я пийвате, секция бирени мезета е вашата шестица от тотото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати