gotvach.bg»Съвети»За колко време шупва маята?

За колко време шупва маята?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
3109136
За колко време шупва маята?

Маята е онзи биологичен продукт, без който хлябът ни няма да втаса. Тя представлява концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae и масово се използва в хранително-вкусовата промишленост. Казано с прости думи дрождите в маята се активират от захарта и водата, в резултат на което се размножават, отделят въглероден диоксид, образуват пори в тестото и то бухва.

На пазара у нас се предлагат основно два вида мая - прясна (жива) и суха, като начинът на работа с тях е сходен. Сухата мая, която се продава в пакетчета, трябва да се разтвори с малко количество топла вода (не гореща, защото ще убие дрождите), в която сте добавили захар. Сместа трябва да се разбърка добре. След това трябва да се остави на топло (задължително условие за да шупне маята) и след 10-15 минути ще бъде готова за употреба и може да изненадате близките си със сладка питка.

По подобен начин се процедира и с прясната мая, която се продава под формата на кубчета и се съхранява в хладилник. Прясната мая има сравнително кратък срок на годност, само около две седмици, след което дрождите в нея загиват и тя не е годна за употреба.

Нейното активиране става по подобен начин. Тя се размива в топла вода (не гореща), в която е добавена малко захар и по желание брашно. Целта е да се получи смес, подобна на каша, която след 20-30 минути на топло шупва и образува пори. Това показва, че е готова и може да омесите сладка погача или приготвите пухкави мекици за закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати