Как да избираме и купуваме нар?

Как да избираме и купуваме нар?
Снимка: gotvach.bg

Всеки, който не знае как да избере нар, рискува винаги да купува незрели и безвкусни плодове. Ето защо, има специални правила, към които да се придържате, за да си купите добре узрял, сладък и здравословен продукт, пълен с витамини.

Как да изберем нар

Ценителите избират плода по цвят, тегло и кожа. Цветът варира от оранжево-жълто до кафяво-червено, в зависимост от вида и времето, когато нара започава да узрява. Смята се, че узрелите плодове обикновено са червени или бордо, но това не е така: има бели и розови плодове, с не по-малко наличие на минерали и микроелементи от класическия нар.

Ако не знаете как да изберете правилния нар, обърнете внимание на кората му.

Тя трябва:

• да бъде суха и тънка;

• стегнати семената;

• да нямате гниене или странни петна с неестествени нюанси - както отвън, така и отвътре;

• да бъде цял, без пукнатини и вдлъбнатини.

Обърнете внимание на теглото, защото теглото зависи от размера на сочните зърна - тежките плодове са точно сочни, а неузрелите плодове са леки.

Друга проверка е звука: необходимо е да почукате плодовете с показалеца си леко - ще чуете звук, сякаш докосвате метала. Ако е заглушен, тогава зърното вътре е кисело, лишено от сок. Зрелостта се определя от съцветието (яйчник) - цветът трябва да е сух, зрял, без наличие на зеленина.

Как да изберем нар в магазина

Вземете плодовете, които харесвате: трябва да са твърди на допир, без меки или кафяви петна. Постепенно натиснете с пръсти - ако под пръстите се оформят канали, струва си да се откажете от покупката.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати