gotvach.bg»Съвети»Как да разберем дали авокадото е узряло?

Как да разберем дали авокадото е узряло?

Как да разберем дали авокадото е узряло?

Авокадото неслучайно заема почитно място в класацията на 10-те най-здравословни продукта. Още наричано крокодилската круша, полезните вкусови и хранителни свойства на този плод му осигуряват бърз темп на популяризиране от Мексико до целия свят.

Авокадото има уникално полезен състав, като в него влизат над 20 вида витамини, минерали, полезни мазнини, антиоксиданти и фибри. То има доказани ползи за подобряване на сърдечната функция, регулиране нивата на холстерола, регулира оптималното тегло, поддържа доброто зрение и намалява риска от заболявания на костите.

За да бъде максимално полезно авокадото за човешкото здраве обаче, авокадото трябва да се приема по правилен начин. Това означава, че то трябва да бъде правилно почистено и най-вече – достатъчно зряло за консумация.

Как обаче да разберете кога авокадото е узряло

Противно на повечето очаквания, закупеното авокадо в магазина всъщност не е узряло и трябва да престои известно време, преди да бъде консумирано.

Правилният период за бране на авокадото е когато то още не е узряло. След брането му плодът продължава да узрява подобно на бананите и доматите. Индикаторите, по които да разпознаете дали авокадото е узряло, са неговата твърдост и цвят.

Неузряло авокадо има светлозелен цвят и е твърд на допир. Ако закупите такова авокадо, то то ще бъде подходящо за консумация след 4-5 дни съхранение.

Средно узрелият плод има малко по-тъмнозелен цвят и е сравнително по-мек. В този случай авокадото трябва да се съхранява още 1-2 дни.

Добре узрялото авокадо е мек на допир и има тъмнозелен цвят. Може да се консумира веднага.

Презрелият плод има почти кафяв цвят и е доста мек на допир. Понякога може да се консумира и тогава, но вкусът ще е претърпял промяна.

Използвайте добре узряло авокадо, за да приготвите любими рецепти като:

- сандвичи с авокадо;

- разядка с авокадо;

- гуакамоле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати