gotvach.bg»Съвети»От какво мляко се прави моцарелата

От какво мляко се прави моцарелата

От какво мляко се прави моцарелата
Снимка: Sevdalina Irikova

Всички сме виждали италианското сирене моцарела. Дали обаче знаем какъв е начинът на производство и от какво мляко се прави?

Ако не знаете, то в този съвет ще разберете.

Моцарелата предствалява италиански млечен продукт, който е от типа pasta filata. Произходът на моцарелата е Южна Италия, а се произвежда от векове в Централна Италия.

В наши дни това сирене се прави в цяла Италия, както и в някои други страни. Най-често за производството на моцарела се използват биволско или краве мляко.

Годишно от моцарелата се изнасят над 100 000 тона, което я нарежда сред трите най-ценни италиански сирена след Грана Падано и Пармиджано Реджано.

Не е ясно какъв точно е произходът на това прясно сирене. Историята му обаче е много дълга. Докато не са се появили железниците, моцарелата е била произвеждана в малки количества, защото е трябвало да се консумира съвсем прясна.

Също така се е консумирала само в местата, където е била направена. Едно от първите свидетелства за произхода на моцарелата е написано от Плиний Стари, който в своята книга Естествена история, споменава сирене на име Кампо Чедичио.

Ако имате парче Моцарела в хладилника, не го чакайте да отлежи, а бързо си спретнете:

- предястия с моцарела;

- сандвичи с моцарела;

- десерти с моцарела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати