gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа кафето?

Какво съдържа кафето?

Какво съдържа кафето?

Кафето е несъмнено най-известната и широко разпространена напитка в световен мащаб. Названието му значи сила и енергия, като днес то присъства в сутрешната рутина на милиони хора по света и е дълбоко почитано от стотици култури.

За някои хора кафето придава бодрост, сила и сутрешна мотивация, за други то е по-скоро подарено време на наслада. Въпреки това според редица изследвания кафето допринася за ободряването, разсънването и придаването на енергия. Този ефект се дължи предимно на състава на кафето.

Какво съдържа кафето

Кафето е богато на хранителни вещества и антиоксиданти. В 240 мл чаша кафе се съдържат редица ценни витамини от групата В. Освен това напитката съдържа полезни вещества като манган, калий, магнезий, фосфор и фолиева киселина.

В състава влизат и разтворими съставки, като 28% от тях се отдават на въглехидратите. Кафето съдържа още липиди като каприоновата, линоловата, стеариновата и палмитиновата киселини.

Най-голямото богатство в състава на кафето обаче се отдава на количеството антиоксиданти в него. Тяхната функция е да предпазват организма от редица заболявания, като също така допринасят за цялостното здраве и красотата.

Във водния екстракт на кафето се съдържат около 2% кофеин, 0.74% тригонелин, 5.3% захароза, 5.25% водноразтворими белтъци, 5.74% хлорогенова киселина и други неуточнени вещества.

В сурово състояние кафето съдържа 8.15% вода, 10.95% мазнини, 11.29% белтъци, 4.14% минерални соли, а останалият състав се поделя между неразтворими във вода, бензол и алкохол вещества.

Ако вложите кофеиновата напитка във вашия кекс кафе или десерти с кафе, ще ги обогатите с повече вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати