Как се консервира и съхранява ябълково пюре
Kako konzervirati i čuvati pire od jabuke?
gotvach.bg»Съвети»Как се консервира и съхранява ябълково пюре

Как се консервира и съхранява ябълково пюре

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25166117
Как се консервира и съхранява ябълково пюре

Ако сте решили да приготвите ябълково пюре, знаете как се прави пюрето, но искате да го съхраните за зимата, но не знаете как, следвайте долните съвети.

Насипете прясно приготвеното ябълково пюре в чисти и сухи в буркани. Оставете празно място в буркана, като напълните само до долния ръб на "гърлото" на буркана, за да може да се разшири по време на стерилизация.

Проверете всеки буркан за чисто гърло без пюре или частици пулпа по него. Избършете остатъците от ябълки от гърлото на буркана, преди да затворите капачката. Поставете нова и неизползвана капачка върху буркана.

Затегнете, но не прекалявайте. Трябва да оставите парата да излиза по време на готвене, но от друга страна, бурканът трябва да стане херметичен, когато изстине.

Бурканите можете да стерилизирате в тенджера, казан, автоклав или каквото имате под ръка. В съда налейте студена вода, така че да е поне 1 см над капачките на бурканите. Кипнете половин литровите буркани за най-малко 15 минути и 1 литровите буркани за най-малко 20 минути.

Ако имате буркани с различен размер, варете по-продължително. През това време съдържанието се пастьоризира.

Оставете бурканите да се охладят леко, преди да ги извадите от водата с щипки за буркани и да ги поставите върху плот, покрит с кърпа.

Оставете банките да се охладят. Трябва да чуете как капачката на буркана се затваря с леко щракване. Капачките се засмукват от охладения въздух вътре в буркана, създавайки вакуум.

Някои съветват, след като извадите бурканите с ябълково пюре от водата, да ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят. Това затопля гуменото уплътнение на буркана и помага за здравото запечатване.

След като бурканът се охлади, отстранете всякакви остатъци от плодове от външната страна. След един ден проверете всички буркани дали няма издути капачки.

Съхранявайте готовите буркани на хладно и сухо място в продължение на няколко години редом до любимото ви сладко от ябълки или пък компот от ябълки.

Ако обичате да похапвате ябълки, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за ябълкови сладкиши, ябълков пай или печени ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати