gotvach.bg»Съвети»Какво значи студено пушена?

Какво значи студено пушена?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23961112
Какво значи студено пушена?

Студено пушен продукт (напр. студено пушена риба) се нарича хранителният продукт, обработен по технологията на студеното пушене.

Това е вид продължителна обработка на продуктите с дим при сравнително ниски температури, придаваща им вкус и консервиращи свойства. Преди да започнат да се опушват, продуктите трябва да бъдат осолени или мариновани, за да може димът да прониква по-лесно в тях.

Благодарение на студеното пушене хранителните продукти, получени по време на производствения процес, придобиват не само привлекателен външен вид поради образуването на кафяво-жълта тънка кора, лъскава повърхност, но и приятен особен вкус и аромат. Освен това при студено пушене готовите продукти могат да се съхраняват доста дълго време.

Придобиването на такива качества от готовия продукт се дължи на спазването на специален температурен режим (18-28 °C), обработка с дим или специални течности за опушване, както и продължителността на самото опушване - седмица и повече. Накисвайки се в дим, продуктите губят част от влагата си, което също допринася за удължаване на срока на годност.

Предимства на студеното пушене

- дълъг срок на годност;

- вкусови качества;

- запазване на повечето полезни вещества и микроелементи в оригиналния продукт.

Недостатъци на студеното пушене

- необходимо е да има добър димогенератор и камера за опушване;

- дълго време за пушене;

- влагата се отстранява от продуктите и те се оказват сухи и често твърди;

- трудно за начинаещи.

Между другото, студено-пушените продукти винаги са били оценявани малко по-високо от топло-пушените продукти, което също се дължи на сложността на първия метод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати