Зехтинът помаче се извлича от останалата маслинова пулпа след първото или дори след второто пресоване. След като механичното извличане на оригиналния зехтин е завършено, приблизително 5–8% от маслото остава в пулпата или в полученото след първо пресоване кюспе.
След това от кюспето се извлича масло с помощта на разтворители, промишлена техника, използвана при производството на повечето други хранителни масла, включително фъстъчено- и слънчогледово олио.
Въпреки че маслото, извлечено по този начин, все още е маслиново масло, то не може да се нарече просто "зехтин". Това е така, защото Международният съвет за маслини определя зехтина като масло, получено единствено от плода на маслиновото дърво, с изключение на масла, получени чрез използване на разтворители или процеси на повторна естерификация.
Международният съвет за маслини разделя този продукт на три различни вида:
- сурово масло от маслини;
- рафинирано маслиново масло;
- маслиново кюспе.
Първият тип обикновено е предназначен за промишлена употреба и наистина не трябва да се яде такъв, какъвто е. Вторият вид е едно ниво по-високо, след като са премахнати някои от примесите. Технически се определя като киселинност от 0.3 г на 100 г. Последният клас, който е смес от рафинирани и необработени масла, има киселинност 1 г на 100 г.
Въпреки че се продава за консумация, то трябва да бъде ясно етикетирано, тъй като IOC не включва продукти, получени чрез разтворители, в стриктната дефиниция на зехтин.
Зехтинът помаче няма вкуса и качествата на оригиналния зехтин и затова понякога се нарича просто "Помаче". Хората обикновено използват висококачествените версии на помаче при готвене. Някои хора го предпочитат, защото има много висока точка на димене от 240° по Целзий, което го прави особено подходящо за пържене.
Много готвачи и ценители обаче не го харесват, защото няма аромата или силния вкус на по-високите налични класове, въпреки че мекотата може да е добро нещо в кухни, където силният вкус на маслини може да се сблъска с други съставки.
Използвайте зехтин помаче за любимите си рецепти за крокети, панирани хапки или пък патладжани на фурна - вкусът няма да е натрапчив и това масло няма да отдели вредни елементи в храната ви.