Gotvach.bg»Съвети»Какво значи зехтин помаче

Какво значи зехтин помаче

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Какво значи зехтин помаче

Зехтинът помаче се извлича от останалата маслинова пулпа след първото или дори след второто пресоване. След като механичното извличане на оригиналния зехтин е завършено, приблизително 5–8% от маслото остава в пулпата или в полученото след първо пресоване кюспе.

След това от кюспето се извлича масло с помощта на разтворители, промишлена техника, използвана при производството на повечето други хранителни масла, включително фъстъчено- и слънчогледово олио.

Въпреки че маслото, извлечено по този начин, все още е маслиново масло, то не може да се нарече просто "зехтин". Това е така, защото Международният съвет за маслини определя зехтина като масло, получено единствено от плода на маслиновото дърво, с изключение на масла, получени чрез използване на разтворители или процеси на повторна естерификация.

Международният съвет за маслини разделя този продукт на три различни вида:

- сурово масло от маслини;

- рафинирано маслиново масло;

- маслиново кюспе.

Първият тип обикновено е предназначен за промишлена употреба и наистина не трябва да се яде такъв, какъвто е. Вторият вид е едно ниво по-високо, след като са премахнати някои от примесите. Технически се определя като киселинност от 0.3 г на 100 г. Последният клас, който е смес от рафинирани и необработени масла, има киселинност 1 г на 100 г.

Въпреки че се продава за консумация, то трябва да бъде ясно етикетирано, тъй като IOC не включва продукти, получени чрез разтворители, в стриктната дефиниция на зехтин.

Зехтинът помаче няма вкуса и качествата на оригиналния зехтин и затова понякога се нарича просто "Помаче". Хората обикновено използват висококачествените версии на помаче при готвене. Някои хора го предпочитат, защото има много висока точка на димене от 240° по Целзий, което го прави особено подходящо за пържене.

Много готвачи и ценители обаче не го харесват, защото няма аромата или силния вкус на по-високите налични класове, въпреки че мекотата може да е добро нещо в кухни, където силният вкус на маслини може да се сблъска с други съставки.

Използвайте зехтин помаче за любимите си рецепти за крокети, панирани хапки или пък патладжани на фурна - вкусът няма да е натрапчив и това масло няма да отдели вредни елементи в храната ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати