gotvach.bg»Съвети»Как се разточва тесто за пица?

Как се разточва тесто за пица?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23157107
Как се разточва тесто за пица?

Омесете тестото за пица, докато стане меко, гладко и лепкаво. Оставете тестото да втаса и след това му придайте желаната форма. Решете какъв размер и дебелина на пица искате да приготвите. От полученото парче тесто можете да направите една или повече пици с различна дебелина.

Разделете тестото на части, ако ще правите повече от една пица. Поръсете малко брашно върху работната повърхност и разточете тестото върху нея. Придайте на тестото кръгла или правоъгълна форма. След като решите размера и дебелината на пицата, внимателно разтегнете тестото с ръце.

Ако искате да направите правоъгълна пица, първо, разтегнете топката тесто, за да оформите овал. След това леко издърпайте ъглите, за да оформите тестото на правоъгълник. Ако искате да направите кръгла пица, разтегнете топката (или няколко топки) тесто в кръг. Ако ви е трудно да разтегнете тестото на ръка, опитайте да го разточите малко с точилка.

Покрийте тестото и го оставете да почине за 15 минути. Ако правите кръгли пици, използвайте тави, които са по-големи от пицата, обърнете ги и покрийте тестото. Ако ще правите правоъгълна пица, вземете голям лист найлоново фолио, напръскайте го със спрей за печене, покрийте тестото и го оставете да почине за 15 минути. Тестото за пица може леко да бухне, но не трябва да удвоява обема си.

Напръскайте лист за печене със спрей за печене и поставете тестото върху него. Ако нямате спрей за печене, намажете лист за печене с малко зехтин. Внимателно поставете разточеното тесто върху тава за печене и опънете краищата му към страничните стени на тавата. Зехтинът ще ви помогне да получите апетитна коричка върху тестото и няма да позволи на пицата да изгори в тавата за печене.

Задръжте тестото още 15 минути и го разтегнете за последен път. Покрийте тестото с купа или найлоново фолио и го оставете да почине за 15 минути на стайна температура. След това извадете тавата или стреч фолиото и с пръсти разтегнете ръбовете на пицата до ъглите на тавата за печене. Разтегнатото тесто трябва да запълни цялата тава.

Покрийте тестото и изчакайте час и половина да втаса. Ако тестото е било в хладилник, ще му трябват още 30-60 минути, за да втаса. След това гарнирайте по желание и изпечете.

С това тесто може да приготвите любимите си:

- пица Маргарита;

- пица с шунка;

- пица със сирена;

- затворена пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати