gotvach.bg»Съвети»Кои са предпоставките за образуване на газове?

Кои са предпоставките за образуване на газове?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Кои са предпоставките за образуване на газове?

Отделянето на газове е естествен процес, който се наблюдава при всеки от нас. Факт е обаче, че при някои хора това се случва по-шумно и по-често, като освен това е придружено от подуване на корема и дори болезненост. На какво се дължи това?

Предпоставките за образуването на газове могат да са най-различни. Най-често състоянието е причинено от поглъщане на въздух заедно с приемането на храна. В други случаи газовете са образувани в процеса на храносмилане.

За да се спасите от последиците на първия случай, трябва да се откажете от някои вредни привички. Така например, ако имате навика да пушите, докато похапвате, трябва да го преустановите. Обърнете внимание, че пушейки, вие всъщност поглъщате въздух.

Друг навик, който може да ви повлияе по същия начин, е дъвченето на дъвка. Правейки това, вие съзнателно или не, вкарвате въздух в тялото си, който след това ще се опита да го напусне. Сред предпоставките за образуване на газове е пиенето от сламка, и то по време на хранене. При него също се наблюдава приемане на въздух.

За да предотвратите образуването на газове по време на храносмилане пък, трябва да сдъвквате храните добре и да ги поглъщате бавно. Избягвайте да приемате едновременно прекалено студени и прекалено топли продукти. Обърнете внимание и на това кои храни са газообразуващи.

При повечето хора това са боб, леща, зеле, чесън, нахут, сливи, кайсии, някои ядки. Трябва да се внимава и с млякото и млечните продукти, тъй като при хората с лактозна непоносимост те също причиняват подуване и газове. До подуване водят още бирата, газираната вода и газирани безалкохолни напитки.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати