gotvach.bg»Съвети»Шоколадът афродизиак ли е?

Шоколадът афродизиак ли е?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25166117
Шоколадът афродизиак ли е?

Шоколадът има репутацията на силен афродизиак, тоест продукт, който повишава сексуалното желание. Източникът на това твърдение, поне за съвременната епоха, се основава на предположение на психолога от Колумбийския университет Майкъл Лейбовиц в неговата публикувана през 1983 г. книга Химията на любовта.

В него той описва действието на шоколада като един от най-достъпните афродизиаци заради съдържащия се в него фенетиламин (PEA). Това вещество се произвежда от нашия мозък и действа като стимулант за производството на допамин - хормон, отговорен за чувството на удоволствие при приближаване на желаната цел за човек (секс, ядене на вкусна храна и др.).

В относително висока концентрация (0.4-6.6 микрограма на грам) PEA присъства в шоколада. Това довело учения до логичния извод, че консумацията на шоколад води до същия ефект, както производството на фенилетиламин в естествени условия.

Оказа се, че не всичко е толкова просто. Веществото се разрушава от нашата храносмилателна система под въздействието на ензима моноаминооксидаза. Само малка част от него навлиза в централната нервна система в абсорбируема форма. Силно съмнително е, че би могъл да повлияе на мозъка ни като естествен афродизиак.

Историята с въпроса дали шоколадът е афродизиак не свършва дотук. Друго съединение, открито в шоколада, което също може да е отговорно за повишаване на желанието, е триптофанът. Това е основна аминокиселина за хората, която тялото не може да произвежда само.

Той играе важна роля в производството на невротрансмитера серотонин, който е свързан с чувството на удовлетворение. Но, отново, когато ядете шоколад, много малка част от триптофана остава в смилаема форма.

Следователно неговите вълнуващи свойства не са потвърдени. По-скоро, ако човек изпитва положителни емоции от шоколада, те са свързани с плацебо ефекта, а не с химическата природа на продукта.

Има и мнение, че шоколадът не е толкова полезен, колкото вреден и дори токсичен. Всичко е заради теобромина, друго стимулиращо съединение, което съдържа. Структурата му е много подобна на кофеина. Той действа върху тялото по почти същия начин: блокира аденозиновите рецептори в мозъка, намалявайки нуждата от сън. 100 г млечен шоколад съдържат около 200 милиграма теобромин.

В черния шоколад концентрацията му е по-висока: 600 милиграма на 100 грама. Смята се, че това вещество е токсично.

Това не означава, че трябва спешно да се откажете от шоколада. Много химични съединения, които по един или друг начин влизат в тялото ни с храната, също са токсични. В големи дози разбира се. На практика все още никой не се е доближавал до токсична доза с ядене на шоколад.

В крайна сметка всичко трябва да е умерено и да носи наслада. А за това ежедневно ще ви помогне някое друго парче шоколадов фъдж или домашен лава кейк, двете от които са с толкова наситен шоколадов вкус.

Виж още какво значи, ако ти се яде шоколад?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати