Шоколадът съдържа ли кофеин?
Does Chocolate Contain Caffeine?Da li čokolada sadrži kofein?
gotvach.bg»Съвети»Шоколадът съдържа ли кофеин?

Шоколадът съдържа ли кофеин?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
22857107
Шоколадът съдържа ли кофеин?

Кофеинът е естествен алкалоид, открит в някои растения като кафеено дърво, чай, какао, мате, гуарана, кола и няколко други. Синтезира се от растенията, за да предпазва от насекоми, които ядат листа, стъбла и зърна, и да насърчава опрашителите.

Човекът е едно от онези същества, които могат да го консумират без сериозни последици за здравето. В чиста форма това вещество е бял кристален прах, без мирис, леко горчив вкус. Кофеинът се извлича от отпадъци от чай, кафе на зърна. В промишлеността кофеинът се синтезира от пикочна киселина и ксантин.

Шоколадът често се свързва с енергия или повишаване на настроението. Извлича се от семена, открити в плодовете на какаовите дървета, които растат близо до екватора. Тези семена често се наричат ​​какаови зърна. Какаовите зърна се отстраняват от черупките им, ферментират, изсушават се и се втечняват като част от процеса на производство на шоколад.

Шоколадът съдържа малко количество кофеин, както и други вещества, които могат да помогнат за повишаване на настроението или енергията при някои хора. Един шоколад може да съдържа около 30 мг от това вещество. Това е една от причините, поради които шоколадът може да повдигне настроението ви. Приготвените в търговската мрежа шоколадови продукти също съдържат добавени съставки като захар, ванилия и лецитин.

Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-високо е съдържанието на кофеин. Когато какаовите зърна се втечняват, получената течност съдържа какаово масло и какаови твърди вещества. И двете се използват за направата на шоколад, въпреки че количествата се различават в зависимост от вида на шоколада. Кофеинът се намира в твърдите вещества на какаото, но не и в какаовото масло.

Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече какаови частици съдържа. Това увеличава количеството кофеин. Тъй като белият шоколад съдържа само какаово масло и никакви твърди частици какао, той няма кофеин.

Количеството кофеин в шоколадовите продукти може да варира, особено ако се добави допълнителен кофеин, за да се осигури енергиен тласък. Добавен кофеин може да се намери в енергийни блокчета и други продукти, които също съдържат шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати