Какво се замразява във фризер?

Какво се замразява във фризер?
Снимка: gotvach.bg

Фризерът дава възможност на все повече домакинства да замразяват продуктите вместо да прекарват часове в кухнята или край печката, за да ги консервират под формата на буркани с месо, гювеч, лютеници, паприкаш и др. Замразяването позволява пълното запазване на хранителните и вкусови качества на продуктите за по-дълъг период от време.

Но какво може да се замразява във фризер се питат много домакини. Месото е особено подходящо във фризер. То може да бъде нарязано на порции и всяка от тях да се съхранява в него за срок от около 12 месеца, без това да се отрази върх, вкусовите му качества.

Подходящи за замразяване са всички видове птици, както и риба. Важно е да отбележим, че рибата има доста по-кратък срок за съхранение във фризер. Той е само около 2 месеца при по-тлъстите риби и не повече от 4 месеца при нетлъстите риби. Подходящи за замразяване са още миди, раци, рапани, скариди и други морски дарове.

Не може да съхраняване във фризер яйца, но може да съхранявате млечни продукти. Свареното прясно мляко може да издържи до 3-4 месеца във фризер в стъклен а бутилка. Неосоленото масло има трайност около 1 година, а осоленото – 6 месеца. Изварата може да издържи около 1 година, а кашкавалът – 3-4 месеца.

Във фризер може да съхранявате хляб (замразен или под формата на тесто) в срок до около 2 месеца. Мое да приготвите сандвичи, които да съхранявате до 2 месеца, както и кекс, който е годен поне 3 месеца.

Няма да забравим да споменем, че повечето зеленчуци (с изключение на краставици, марули и репички) са подходящи за замразяване. Препоръчително е те да бъдат бланширани за няколко минути във вряла вода, преди да бъдат поставени във фризера, за да се намали броя на микроорганизмите и за инактивирането на окислителните ензими в тях.

Може да замразите във фризер и плодове, като ягоди, малини, френско грозде, къпини, боровинки, ябълки и праскови. Не са подходящи за замразяване грозде, круши и сливи.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати