Как се задушават ястията?

Как се задушават ястията?

Как се задушават ястията?

В процеса на задушаване на ястията те се обработват на тих огън в плътно затворен съд. За да протече задушаване, в съда трябва да има мазнина, както и съвсем малко количество течност, под формата на вода, бульон, мляко.

При загряването отделящата се от течността пара полепва по капака на съда, който е по-студен, в резултат на което се образуват капки, които падат върху продуктите и те стават меки и сочни.

Обикновено обект на задушаване са по-твърдите меса и зеленчуци, като продължителността на задушаване зависи от вида на продукта. Има два различни начина на задушаване – с предварително запържване на продуктите и без предварително запържване на продуктите.

Предварителното запържване на продуктите се прилага, когато ще задушаваме по-големи късове месо. Продуктите се запържват първоначално на висока температура, докато се получи розовокафява коричка с приятен вкус и аромат, като в процеса буквално соковете на месото се запечатват в него.

След това се добавят ситно нарязаните зеленчуци, запържват се до омекване и се налива течността, която да стига да половината на продуктите. Слагат се подправки и съдът се захлупва плътно. Готвенето продължава на тих огън още 2-3 часа, като съдът се разклаща от време на време.

При задушаване без предварително запържване към продуктите в съда се добавя мазнина и малко вода и се оставят на тих огън под похлупак до готовност. Вторият метод е по-подходящ за зеленчуци, които са по-бедни на целулоза и за меса с по-малко съединителна тъкан, напр. пилешко месо.

Може да задушите продуктите в собствен сос. Този метод е подходящ за прилагане при богати на вода зеленчуци като спанак, лапад и киселец, като в този случай се прибавя само малко мазнина.

Разнообразни рецепти за задушени ястия може да намерите на нашия сайт. Непременно трябва да опитате нашето предложение за задушен заек със зеленчуци, задушен джолан или задушен сом с гъби.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати