Какви храни се ядат при болна жлъчка?

Какви храни се ядат при болна жлъчка?
Снимка: gotvach.bg

Още при първите симптоми на възпалена жлъчка е препоръчително да се направи радикална промяна в хранителния режим. От менюто на хората, които страдат от възпалена жлъчка, трябва да се изключат всички студени, пикантни, твърде солени или прекалено мазни храни.

Болните от жлъчка не бива да консумират никакъв алкохол, тлъсто месо или пържени продукти, защото те карат злъчния мехур да произвежда допълнително количество сок за преработката им, което в крайна сметка може да стане причина за образуване на камъни в жлъчката.

Лекарите съветват болните от жлъчка да консумират повече нетлъсто месо, което задължително е варено или приготвено на скара. От месните продукти трябва да се наблегне на заешко месо, телешко месо, крехко говеждо и агнешко месо.

Може да се консумира печено пиле на скара или във фурната пиле, както и нетлъсти речни риби – мряна, клен, млад шаран, бяла риба, пъстърва и др., които обаче да са варени или печени на скара.

От млечните продукти са подходящи обезмасленото краве мляко, диетичната извара, добре обезмасленото краве сирене , айрян, таратор (без чесън). Може да се консумират варени зеленчуци и зеленчукови каши, както и яйчни продукти, но е препоръчително да се ограничи жълтъка.

Може да се консумират почти всички зеленчуци, с изключение на спанак, киселец, лапад, патладжани, както и туршии от зеленчуци. Не бива да се прекалява с вареното зеле, праз лука и варивата. От плодовете са разрешени почти всички добре узрели плодове, с изключение на смокини, фурми и сини сливи.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар?

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати