Как се яде стрида?

Как се яде стрида?

Стридите са един от най-вкусните морски деликатеси. Техните вкусови качества са високо ценени. Стридите се смятат за изискан деликатес, който се поднася само когато има специален повод. Те трябва да се поглъщат бавно и с наслада, за да се оценят подобаващо аромата и вкуса им, а не просто да се консумират, когато сме гладни.

Обикновено стридите се поднасят с отворени черупки, в чинии с лед, като заедно с тях се поднасят четвъртинки лимон, хляб и масло. Този обичай на сервиране е пряко свързан с традицията на средиземноморската кухня.

Може стридите да бъдат поднесени затворени. Тогава заедно с тях ще получите и специално ножче, с чиято помощ да отворите черупката и да отделите месото от нея.

Ако черупката се отваря прекалено лесно, това е ясен сигнал, че стридата е развалена и не бива да се консумира. След отваряне трябва да огледате стридата внимателно. Водата в черупката им трябва да бъде прозрачна и да има характерен морски аромат.

Смята се, че стридите са най-вкусни сурови, подправени само с малко сол, черен пипер и лимонов сок. Препоръчва се съдържанието на стридата да не се поглъща моментално, а да се изчака няколко минути, за да се възбудят вкусовите рецептори и едва след това да се сдъвче.

Със стридите са свързани и някои митове, които не са съвсем безобидни за здравето ви. Мит е, че може да ядете стриди със съмнително качество, ако ги полеете обилно с лют сос.

Друг мит е, че може да се консумират само сурови. Те да изключително вкусни и приготвени в собствен сос, пържени в тесто, печени или добавени към супа или салата с морски дарове. А колкото до това дали са афродизиак, както се твърди, оставяме на вас да прецените.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати