gotvach.bg»Съвети»Как се прави говежда лой за готвене

Как се прави говежда лой за готвене

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25066116
Как се прави говежда лой за готвене

Процесът на топене на животинска мазнина е подобен, независимо от какво животно е. Първоначално мазнината трябва да се почисти механично, да се отстранят всички ципи, жилки и кожи. След това говеждата лой се нарязва на малки парчета.

Не бъдете мързеливи! Ако веднага хвърлите голямо парче лой в тенджерата, то ще се затопли неравномерно и ще прегрее зле. Нарязването на парчета е неприятно, но трябва да се направи.

Нарязаната лой се поставя в съд с дебели стени, за да се разпредели равномерно температурата. Това може да бъде чугунен съд или съдове с каменно покритие, които са толкова модерни днес. Не можете да използвате обикновена тенджера: има тънки стени и топлината идва само от дъното, поради което мазнината ще се затопли неравномерно и качеството и ще се намали.

И така, в съда с дебели стени мазнината трябва да се разтопи на слаб огън. Трябва да имате търпение и да разтопите мазнината бавно, като леко разбърквате.

Когато говеждата лой се разтопи напълно, в течната маса ще плуват парчета месо (пръжки), които не ви трябват. Най-добре е да не хващате пръжките с лъжица, а просто да прецедите мазнината през цедка. Защото ако там останат малки частици от пържено месо, това ще повлияе на вкуса на продукта.

В никакъв случай стопената говежда лой не трябва да се съхранява в пластмасови съдове! Всяко масло е отличен разтворител и при дългосрочно съхранение вредните вещества от пластмаса неизбежно попадат в мазнините. За съхранение на всякакви мазнини и масла трябва да се използват чисти стъклени съдове. Когато бурканът се напълни догоре, се затваря с капачка. Говеждата лой се втвърдява и може да се съхранява една година или повече.

Съвет: За да лишите телешката мазнина от характерния мирис и вкус, ви съветваме да сложите малка нарязана ябълка или глава лук, когато се топи мазнината. След като ябълката или лука покафенее, трябва да се изхвърли.

Така приготвената говежда мазнина може да използвате за готвене на всички основни ястия - от традиционна мусака, през пататник и лучник, та чак до печено месо на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати