gotvach.bg»Съвети»Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз

Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
22857107
Колко вода се слага при готвенето на кафяв ориз

Кафявият ориз е много по-здравословен от белия и може да бъде здравословна обилна храна. Той се готви лесно, но отнема малко повече вода и време от белия.

Важно е да се знае колко количество вода ще е нужно, за да се свари кафявия ориз. В противен случай оризът ще загори или ще се превърне в оризова каша.

Как да измерим водата, необходима за пълно сваряаване на кафявия ориз?

Варене на кафяв ориз в тенджера

Добавете 2 1/2 чаши вода към 1 чаша кафяв ориз. Вместо вода можете да използвате бульон по ваш вкус. Времето за готвене на кафявия ориз обикновено е 40-50 минути, но проверете ориза след 30 минути, за да се уверите, че не е загорял.

Сварете ориза на много слаб котлон, кипенето трябва да е съвсем леко. Когато оризът е готов и цялата вода е поета, отстранете от котлона и оставете да престои с капак поне 5 минути. Оризът ще стегне и ще сервирате пухкав и крехък ориз.

Кафяв ориз във фурната

На 1 1/2 чаши кафяв ориз сложете 2 1/2 чаши кипяща вода. Слагат се подправките, разбърква се и съдът се покрива с фолио. Печете ориза на средния рафт за един час. След час отстранете фолиото, разбъркайте ориза с вилица и сервирайте.

Кафяв ориз в уред за готвене на ориз

На 1 чаша предварително накиснат за 1 час ориз се добавят 2 и 1/2 или 3 чаши ориз, в зависимост от уреда. Обикновено всеки уред има указания за количествата и съотношението на вода и ориз. Оставете ориза да се вари около 45 минути. Когато оризът е готов, уредът трябва автоматично да превключи на режим "топло". Разбъркайте ориза с вилица преди сервиране.

Кафяв ориз в микровълновата

В подходящ за микровълнова съд с капак добавете 1 чаша ориз, 3 чаши вода и подправки и мазнина по избор. Ястието се слага в микровълновата и се пече без капак 10 минути на висока мощност. След това съдът се захлупва с капак - без да се пречи на ориза - и се готви още 30 минути на 50% мощност. Без да отваряте вратата на микровълновата фурна, оставете ориза в нея за 10 минути. След това извадете съда от микровълновата, разбъркайте с вилица.

С кафяв ориз може да приготвите всяко основно оризово ястие като например:

- ориз с крилца;

- гювеч с ориз;

- ориз със свинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати