gotvach.bg»Съвети»Колко боб се слага за едно готвене?

Колко боб се слага за едно готвене?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
22857107
Колко боб се слага за едно готвене?

Всеки знае, че бобът е много полезна, вкусна и засищаща храна. Също така бобът има много полезни съставки, от които тялото ни се нуждае. Следователно бобът е здравословен продукт, от който можете да готвите всякакви ястия.

Колко боб да сложите за едно готвене, зависи от много неща - за колко човека ще готвите, за колко хранения (или за колко общо порции) и от това, колко големи искате да са порциите. Затова е нужно да знаете някои подробности относно характеристиките на боба при готвене.

Знаем, че бобът поема много вода по време на готвене, така че теглото му се удвоява, а понякога и става два и половина пъти повече. Това, разбира се, зависи от сорта и качеството на сухия продукт. Примерно, ако сложите 50 грама сух боб да се вари, тогава вече ще получите около 100 - 125 г варен, ако сложите 1 чаша сух боб, ще имате 2 до 2 и 1/2 чаши сварен и т.н.

За ваше улеснение, можете да използвате като мярка за сухия боб купите или чиниите, в които ще сервирате готовото ястие. Също трябва да имате предвид колко течно трябва да е ястието, т.е. дали искате да има малко или повече сос. Имайте предвид и че ястието с боб обикновено се състои от повече от продукт - може да има и други зеленчуци, месо. Въз основа на това можете да изчислите порцията боб на човек. И не забравяйте да сложите малко повече вода от обема на боба.

Можем грубо да кажем, че 100 - 150 г сварен боб са около една порция средно на човек. 150 г сварен боб е приблизително половин купа за супа само с боб без сос. От това следва, че за 1 порция готово ястие сварен боб със сос и зеленчуци или месо ще ви трябва около 50 - 70 г боб или примерно 1 купичка за четири порции.

Все пак, всичко е индивидуално. Най-добре е да експериментирате според вашите вкусове и да намерите сами точното количество, за да приготвите най-добрата боб чорба или бобена яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати