Какви храни вредят на жлъчката?

Какви храни вредят на жлъчката?
Снимка: gotvach.bg

Здравословните проблеми с жлъчката налагат спазването на строга диета. Още при появата на първите симптоми на възпалена жлъчка трябва да внесем драстична промяна в начина си на хранене.

Новият хранителен режим, който трябва да спазват хората с възпалена жлъчка, тряба да бъде съобразен с невъзможността на органа да изпълнява функциите си правилно и да отделя жлъчен сок, необходим за обработването на някои храни.

Изключително негативно влияние върху жлъчката оказват тлъстото месо и пърженото. Те карат жлъчният мехур да произвежда голямо количество жлъчен сок за преработката им. Подобно е действието на силните гъбени бульони и месни бульони, които дори могат да доведат до образуване на камъни в жлъчката.

Болните от жлъчка не бива в никакъв случай да консумират хрян, репички, чесън или горчица, защото те дразнят стените на жлъчката. Те трябва да изключат от менюто си всички алкохолни напитки, защото те могат да предизвикат жлъчни спазми, които да доведат до холестаза (застой на жлъчката).

От менюто на болните трябва да се изключат още студените храни, както и тези, които са прекалено солени, пикантни или мазни. Не трябва да се консумират пушени меса и сирена, кексове и вафли.

Не се препоръчва употребата на животински вътрешности, консервирани меса, колбаси и сланина. Трябва да отбележм, че и някои плодове, като фурми, смокини, сини сливи, както и ядки (орехи, бадеми, фъстъци и семки), оказват негативно въздействие върху жлъчката.

Съветът има само информативен характер и на замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Абсолютно недопустимо е също така консумацията на яйца.
1
0