Какви витамини има в зелето?

Какви витамини има в зелето?

Зелето е един от най-полезните зеленчуци, който има много дълга история на употреба не само в ролята си на храна, но и като лекарство. Зелето е много богато на различни ценни вещества. То е изключително добър източник на витамин С, като някои хора дори го наричат северен лимон, поради високото съдържание на витамина в него – даже по-високо от това в портокалите и лимоните.

Освен витамин С, в зелето има много фибри, калий, манган, витамин В6, както и ценни омега-3 мастни киселини. Зелето е добър източник и на витамин В1 и В2. В състава му влизат още магнезий, калий, калций, протеини и витамин А.

В зелето се съдържат специфични фитохимикали, познати като сулфорафан и индоли. Зелето е много нискокалорично, затова е подходящо за консумация по време на диетични режими. Благодарение на състава си, зелето помага за детоксикация и има много добра пречиствателна способност. Зелето спомага органите да се освободят от вредните съединения в тях.

Смята се, че предпазва от рак на дебелото черво и всякакви стомашно-чревни проблеми. Суровият зелев сок пък помага за лечение на пептична язва, а зелето е изключително полезно за здравето на сърдечно-съдовата система. Всеки човек трябва да включи зелето в своето здравословно хранене, защото зеленчукът притежава уникален състав и здравословни ползи.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати