Кое вещество прави лютите чушки люти?

Кое вещество прави лютите чушки люти?

Лютивината на лютите чушки се дължи на веществото капсаицин. Капсаицинът носи редица ползи за здравето. Той ускорява обмяната на веществата и помага на тялото за по-бързото изгаряне на калории.

Повишава телесната температура и увеличава сърдечната честота. Той действа противовъзпалително, ускорява кръвообращението, дори потиска растежа на ракови клетки. Капсаицинът е полезен и за кожата, защото намалява действието на свободните радикали и забавя стареенето.

Въпреки редицата ползи на капсаицина, не бива да се прекалява с хапването на люти чушки. Хората с индивидуална непоносимост също трябва да бъдат внимателни. Освен това прекаляването с него може да причини дразнене на червата.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати