Как се пие сусамово мляко?

Как се пие сусамово мляко?
Снимка: gotvach.bg

Сусамовото мляко е изключително полезен продукт, който в пъти превъзхожда кравето мляко. Това всъщност се дължи на полезните свойства на самия сусам. Сусамът е изключително богат на магнезий, мед и калций.

Редовната консумация на сусам и в частност на сусамово мляко се отразява много благотворно върху здравето. Облекчават се симптомите на ревматоиден артрит.

Сусамовото мляко може да доведе до намаляване на астматичните пристъпи и високото кръвно налягане, а оттам и до редуциране на риска от инфаркт или инсулт. Млякото със сусам се препоръчва на всички, които страдат от остеопороза, имат анемия или сърдечно съдови проблеми. Сусамово мляко трябва да консумират бременни и кърмещи жени, както и жени в менопауза.

Приготвянето на сусамово мляко е изключително лесно. Трябва ви само ½ ч.ч. сусам, 3 ч.ч. вода и по желание 5-6 фурми без костилки. Сусамът се накисва в вода за няколко часа, след което се отцежда и заедно с фурмите и 3 чаши вода се пасира в блендер до получаването на ароматно бяло мляко. Така приготвеното мляко може да се съхранява в хладилник 4-5 дни, като се препоръчва да консумирате поне по 1 ч.ч. сусамово мляко дневно.

Може да приготвите сусамово мляко с помощта на сусамов тахан. Сусамовият тахан се разрежда с обикновена вода или кисело мляко. По желание се подслажда с мед и се консумира.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати