gotvach.bg»Съвети»Какво е Вегета

Какво е Вегета

Какво е Вегета

Вегета е рядко срещано име в кулинарния свят, но всъщност има широко предназначение. Вегетата е универсална подправка, съставена от сушени зеленчуци и сол.

Вегетата е подправка с хърватски произход. За първи път нейното производство стартира в босненско-хърватските лаборатории „Подправка“. В първото десетилетие подправката вегета започва своето световно разпространение в над 30 страни. Днес вегетата присъства в много домакинства, както в и ресторанти. Съществуват няколко причини, поради които тя се предпочита сред естествените подправки.

Вегетата превъзхожда другите подправки по това, че е достъпна откъм цена и един пакет от нея предполага продължителна консумация. Втората причина е, че вегетата съчетава няколко подправки заедно със зеленчуци, което спестява разходи в закупуване и употреба на отделни такива.

Състав на Вегета

В състава на универсалната подправка Вегета влиза около 56% сол, около 16% зеленчуци като магданоз, лук кромид, целина, пащърнак и моркови и подобрители като мононатриев глутамат.

Вижте кои са вредите от глутамат

Полезна подправка ли е Вегета?

Вегетата съдържа още захари като подправки, царевично нишесте, рибофлавин за оцветяване.

Подправката не е препоръчителна за консумация от хора, страдащи от астма или алергии, както и за такива, които имат ревматизъм или подагра. Динатриевият инозинат в състава на Вегетата има свойството да изостря тези състояния.

Още един противопоказен фактор за консумация на Вегетата е съдържанието на сол и захар, които могат да бъдат прекомерни и вредни за здравето.

Миксове като вегетата съдържат голямо количество от тях, което може да измени естествения вкус на ястията.

Ако сте фен на тази универсална подправка, може да я използвате в приготвянето на всички домашни гозби - от мусака, до пиле фрикасе. Ако обаче имате обструкции, вижте кои са храните с глутамат и защо са вредни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати