gotvach.bg»Съвети»Как се съхранява тиква?

Как се съхранява тиква?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Как се съхранява тиква?

Преди съхранение тиквите трябва да се изсушат на слънце. Това ще позволи на кората им да изсъхне и малките наранявания по нея ще имат време да се запушат през това време. След като тиквата изсъхне, можете да я поставите на зимно съхранение.

Къде да съхраняваме тиква

Мястото за съхранение на тиквата трябва да отговаря на определени услови, за да се гарантира безопасността на този зеленчук до пролетта:

- Помещението, в което ще се съхранява тиквата, трябва да е сухо и тъмно;

- Оптималната температура на съхранение е между +5° и +10°С;

- Трябва да има добра вентилация.

Ако поне едно от тези условия не се спазва, срокът на годност на тиквата значително намалява. Например, високата влажност намалява този период с 2 или дори 3 месеца.

Най-доброто място за съхранение на тиква е мазе или изба. Именно там е най-лесно да създадете подходящи условия. Можете да оборудвате стелажи или да направите рафтове. Възможно е също да се постави на палети.

Основното нещо е да не ги поставяте директно на земята или пода. Също така е желателно тиквите да се наредят обърнати с дръжките, така че да не се допират. През зимата избата трябва периодично да се проверява и да се премахнат всички гнили тикви.

Не всеки има възможност да използва мазето за зимно съхранение на тикви. За тези цели градските жители могат да използват тъмно и хладно място в апартамента, например килер. Тиквите се подреждат там по същия начин, както когато се съхраняват в мазето. При липса на килер можете да използвате всяко тъмно място, възможно най-далеч от източници на топлина. Например, място под леглото е много добро за тези цели.

Ако няма възможност за съхранение на тикви в апартамента, тогава за тези цели може да се използва остъклен балкон. Трябва да увиете тиквите с тъмна непрозрачна кърпа. При силно застудяване тиквата трябва да се покрие допълнително, тъй като лесно се поврежда дори от леки студове.

Как да съхраним нарязана тиква

Тиквените плодове са много големи, така че е просто невъзможно да ги използвате наведнъж. Нарязаните тикви могат да се съхраняват доста успешно в хладилника.

За да направите това, те трябва да бъдат нарязани на отделни дялове, обелени и нарязани на кубчета. Тиквените заготовки се поставят в найлонов плик в отделението за зеленчуци на хладилника.

В този вид те могат да се съхраняват до 10 дни.

Ако тиквата трябва да се съхранява за по-дълго време, найлоновият плик се заменя с фолио. В този вид тиквата може да се съхранява без загуба на качествата си до 1 месец.

А също така можете да консервирате по различен начин или да изсушите тиква за зимата.

С добре съхранената тиква ще можете цяла зима да приготвяте любимите си тиквени супи и сладкиши с тиква.

Вижте как се почиства тиквата и полезна ли е кората на тиквата?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати