Как се прави желе?

Как се прави желе?
Снимка: gotvach.bg

Десертите от желе, както и желираните ястия са изключително ефектни. Добрата новина за всички начинаещи домакини е, че те се приготвят много лесно и с тях могат да се справят дори и хора, които нямат богат кулинарен опит.

Нужно е само да спазват указанията за разтваряне на желатина, както и да преценят точно съотношението желиращ агент – количество на течността за желиране.

Каквото и желе да сте планирали да приготвите, на първо място трябва да приготвите желатина. Гранулираният желатин се разтваря в студена вода. Когато набъбне, се загрява на водна баня.

Много е важно при загряване температурата на желатина да не надвишава 60 градуса, защото тогава той ще изгуби желиращите си свойства. Втечненият желатин се прибавя към течността, която ще желирате (кисело мляко, плодов сок, компот и т.н.), след което се разбърква добре и се прибира в хладилник.

Ако сте следвали указанияти ни след 40-60 минути ще може да наблюдавате и първите признаци на желиране на сместа. Но желето ще е готово за консумация не по-рано от 4-6 часа след поставянето му в хладилник. По тази технология може да приготвите както сладко, така и солено желе.

Вече знаете как бързо и лесно да изненадате семейството си с желе от смокини, желе от портокали или млечно желе с кисело мляко.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!