gotvach.bg»Съвети»Защо на Великден се яде агнешко

Защо на Великден се яде агнешко

Защо на Великден се яде агнешко

Всички знаем, че на Великден е традиция да се консумира агнешко месо. Задавали ли сме си въпроса защо точно агнешко, а не друг вид месо? Ако сте се питали защо това е така, то този съвет ще ви е полезен.

Ще се опитаме да отговорим на въпроса защо на Великден се хапва агнешко месо. Съществуват теории, според които консумацията на агнешко месо на този празник е свързано с еврейската Пасха и със Старият завет.

На празника Пасха се е чествало освобождението на еврейския народ от робството на Египет. В превод самата дума "песах" означава "отмиване" на вратите на онези еврейски домове, които били белязани с агнешка кръв;

В Библията е написано, че Господ е дал заповед на тогавашния египетски фараон, с помощта на пророк Моисей да върне свободата на евреите и да им позволи да тръгнат към Обетованата земя. Египетският фараон обаче не изпълнил тази заповед.

Тогава Господ изпратил на египетския народ били пратени 10 много страшни наказания, най-страшното от които било това, че Ангелът на смъртта обиколил цял Египет, а целта му била да убие всеки първороден син на всяко египетско семейство, в това число и първородния син на египетския фараон.

Бог дал заповед всяко еврейско семейство да заколи агне и с неговата кръв да обозначи своят дом. По този начин Ангелът на смъртта подминавал домовете, чиито врати били белязани с кръв.

В Новия завет е написано, че Исус Христос е влязъл в Йерусалим, докато е траел празника Пасха, след това е настъпила Страстната седмица. В края на тази седмица е настъпил Великден.

Съществува и друга легенда, според която агнето символизира Великден в Централна и Източна Европа. Според тази легенда агнето е символ на Христос и символизира неговата смърт, защото е заколено точно в деня на възкресението.

Много е трудно да се определи каква е истинската причина да ядем агнешко месо на Великден. Но агнешкото месо е задължително допълнение към Великденската трапеза, без значение каква е точната причина за това.

Печено агнешко бутче, поднесено в компанията пролетна зелена салата си е истински празник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати