Как да комбинирам правилно храните?

Как да комбинирам правилно храните?
Снимка: gotvach.bg

Според мнозина привърженици на здравословния начин на живот трябва да се храним разделно. Системата на разделно хранене разглежда храната като сбор от хранителни вещества, които се разделят в ясно дефинирани групи. И храните в тези групи могат да се смесват или не трябва да се смесват в зависимост от времето и начина на храносмилане.

Системата на разделно хранене се основава на схващането, че организмът ни различава храната, която попада в храносмилателната ни система, според химичните ѝ параметри.

Така спрямо тях нашия стомах отделя различни храносмилателни сокове.

Основните хранителни групи в системата за разделно хранене са няколко на брой. Първите са въглехидратно преобладаващи, в т.ч. хляб, хлебни изделия, ориз, царевица, картофи, грах, овесени ядки и т.н.

Следват белтъчно преобладаващи, в които влизат мляко и млечни изделия, яйца, соя, соеви заместители на месото, морски дарове, риба, ядки и др. В групата та бобовите храни попадат боб, леща и др. Следват мастно преобладаващие храни като семена от ядки, зехтин, мас, масло.

В групата на захарно преобладаващите влизат мед, бяла захар, шоколадови изделия, сладка, конфитюри и плодове. Всички зеленчуци с изключение на консервираните попадат в една група. Консервираните зеленчуци, туршиите и др. подобни попадат в групата на киселинните крани.

Постулатите на разделното хранене диктуват никога да не се смесват белтъчини и въглехидрати. Подходящи хранителни комбинации са белтъчини с мазнини, белтъчини със зеленчуци, въглехидрати с мазнини, въглехидрати със зеленчуци, въглехидрати със захари, както и мазнини със зеленчуци, захари с кисели храни и бобови растения със зеленчуци.

По-просто казано свинско месо с картофи на фурна не е никак препоръчителна комбинация, но ароматни вратни пържоли със задушени зеленчуци, можете да похапвате спокойно.

Важно е да запомните, че плодовете винаги трябва да се консумират по отделно от останалите групи храни. Същото важи и за млечните продукти.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати