Gotvach.bg»Съвети»Как се кисне акула?

Как се кисне акула?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
24342
Как се кисне акула?

Месото на акулата е доста подценено, не само защото се среща по-рядко на пазара, но и заради това, че много домакини не знаят как да го приготвят. Месото на акула се готви по различни начини, като най-често се панира. То е изключително богато на белтъчини, витамин В, фосфор, мед, йод.

В него обаче има и голямо количество живак, който може да повлияе неблагоприятно върху нервната система. Поради това месото от акула не бива да се консумира от деца под 16-годишна възраст и от бременни жени.

Както и да решите да готвите месото от акула, трябва да знаете, че то задължително се изкисва в прясно мляко. Това е така, защото суровото месо има горчиво-кисел вкус и неприятен мирис на амоняк, които биха провалили ястието.

Освен в мляко, може да накиснете месото във вода с лимонов сок или оцет. Добре изкиснатото месо вече е готово за по-нататъшна термична обработка. Тъй като месото на акулата е малко по-сухо, най-добре е да го мариновате, за да стане по-сочно. След това панирайте и изпържете филето или го пригответе на скара, но го поднесете с дресинг, заради сухотата.

Вижте и няколко идеи за рецепти с акула: Акула по марсилски, Панирани филенца от акула и Акула пане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати