Как се сушат наденици?

Как се сушат наденици?
Снимка: gotvach.bg

Надениците са традиционни български продукти, които повечето домакинства приготвят през зимата и есента. Всяко семейство, което се занимава с производството на домашни наденици и други колбаси, има своя собствена рецепта за приготвянето им, както и своя тайна за сушенето на наденици.

Важно е да отбележим, че за разлика от суджука, при който сушенето е свързано с един задължителен процес на узряване на месото, при надениците не се сушат в класическия смисъл на думата, а се подсушават за кратко.

След напълването с готовата смес на тънките говежди или свински черва, надениците се връзват в двата края. С игла се правят дупки, след което с точилка или бутилка се „размесват“, за да излезе излишният въздух.

Надениците се подреждат една до друга на дървен прът, като не бива да се докосват. Надениците се сушат 5-6 дни в хладно и проветриво помещение при температура не по-висока от 15 градуса.

След това те се свалят, увиват се в найлон и се съхраняват в хладилник. Може да се консумират пържени или печени наденици на скара. От подсушените наденици може да приготвите класически боб с наденица, гювечета с наденица и дори кисело зеле с наденица.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати