Gotvach.bg»Съвети»Какъв шоколад се използва за готвене?

Какъв шоколад се използва за готвене?

Какъв шоколад се използва за готвене?

Шоколадът – любимото сладко изкушение на всеки човек. Най-сладката храна на света има история от над 4000 години, а днес е един от най-широко използваните продукти в кулинарията.

Изненада или не, през по-голямата част от своето съществуване шоколадът се е използвал под формата на горчива напитка. Малко след това се преоткрива като безценна сладка съставка за приготвянето на едни от най-класическите и любими рецепти в сладкарството.

Шоколадът произлиза от какаото, което е представлявало ценен ресурс за хората още преди идването на Христа. Според научните изследвания какаото е известно на човечеството още през 1900 г. пр. Хр.

Днес шоколадът е основна съставка в редица шоколадови сладкиши и вкусни печива като какаово руло.

Какъв трябва да бъде шоколадът, с който готвим тези любими рецепти

Шоколадът за готвене или така нареченият кувертюр, се продава във всеки хранителен магазин с това наименование. Трябва да бъде в разтопено състояние, когато го влагате в сладките си творения. Когато шоколадът е разтопен, той добива течна текстура, която е важна за приготвяне на рецепти в сладкарството.

Когато използвате шоколад за готвене на сладкиши или печива, то е важно да подберете такъв, който има високо качество.

За да го превърнете в разтопено състояние, то първо трябва да го нарежете на малки парчета. След това преминавате към същинския процес на разтопяване на водна баня, който се извършва задължително така – поставяте малък съд в по-голям, в който има налята вода. Слагате големия съд на котлона и загрявате, като внимавате да не попадне вода в шоколада. При умерена температура трябва да получите шоколад, който да използвате за пълнеж, глазура, заливки и т.н.

Разтопеният шоколад в домашни условия е известен още под названието кувертюр. Той най-често се получава от млечен шоколад или бял шоколад, като намира приложение за декорация или пълнеж. Използвайте шоколадов кувертюр за направата на сочно брауни или шоколадов фъдж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати