Как да познаем узрелия ананас?

Как да познаем узрелия ананас?

Ананасът е най-хубавият от всички плодове и заради това майката природа го е дарила с царска корона, твърдят ценителите. Всъщност в думите им се крие не малко истина. Ароматният сочен плод притежава отлични вкусови качества, но също така има редица лечебни свойства.

Ананасът е богат на желязо, калий, калций и йод, както и на витамини от B групата, витамин A и C, което го прави пръв помощник в борбата срещу ринитите и грипоподобните състояния, които ни мъчат през есента и зимата. В ананасите се съдържа и бромелин, което е ензим, стимулиращ храносмилането на белтъчините.

Екзотичният плод, който беше непознат в близкото минало, днес може да се намери на всеки пазар. Как обаче да разпознаете узрелия плод?

Най-вкусните плодове са с тегло 800-1500 г. Те трябва да имат зелени и лъскави листа, които не са потъмнели и нямат петна. Ако откриете такива, не купувайте плода, защото те са сигурен признак, че той е бил изложен на ниски температури или е бил натъртен по време на транспортирането си.

Добре узрелите плодове се отличават със силен аромат, затова първо помиришете плода, а след това почукайте и с пръст по кората му. Плътният и ясен звук също показват, че плода е узрял и готов за консумация. Ако въпреки това попаднете на недоузрял ананас, не се отчайвайте. Оставете го четири-пет дни на стайна температура и той ще бъде готов да бъде изяден.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати