gotvach.bg»Съвети»Колко издържа шоколадът?

Колко издържа шоколадът?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23157108
Колко издържа шоколадът?

Ако мислите за дългосрочно съхранение на шоколад, ето какво трябва да знаете за срока му на годност, какви видове шоколад се съхраняват най-добре и как да го опаковате.

Шоколадът разваля ли се?

Обикновеният шоколад не се разваля в смисъл, в който да става опасен за консумация. Това е така, защото шоколадът има много малко влага и се счита за "микробиологично безопасен". Въпреки това, когато се съхранява дълго време, мазнините в шоколада могат да гранясат и да му придадат неприятен вкус. Добрата новина е, че какаото в шоколада се съдържат естествени антиоксиданти, така че той не гранясва толкова бързо, колкото други мазни храни.

Шоколадът също може да промени външния си вид и текстура, когато се съхранява дълго време или пък се съхранява при ниски температури в хладилник. Мазнините и захарите могат да мигрират навън и да причинят "цъфтеж", белезникав филм от външната страна на шоколада. Все още е безопасен за ядене, но не изглежда толкова привлекателно.

Срок на годност на шоколада

Срокът на годност на шоколада е приблизително 9-24 месеца. Той варира в зависимост от вида на шоколада и условията на съхранение. Черният шоколад има най-дълъг срок на годност, следван от обикновения млечен шоколад. Белият шоколад и бонбоните с пълнеж имат по-кратък срок на годност.

Имайте предвид, че тези срокове на годност не показват кога шоколадът ще стане опасен за ядене. По-скоро те са ръководство за това колко време ще отнеме, преди шоколадът да започне да "цъфти", да промени текстурата или да гранясва.

Тъмен шоколад - 24 месеца на умерена температура (12 до 20 °C) - 24 месеца на топло (над 20 °C);

Млечен шоколад - 16 месеца на умерена температура - 12 месеца на топло;

Бял шоколад- 16 месеца на умерена температура - 12 месеца на топло;

Шоколад със сметанов пълнеж - 18 месеца на умерена температура - 12 месеца на топло;

Шоколад с ядки - 12 месеца на умерена температура - 9 месеца на топло.

Вижте и някои вкусни идеи за десерти с шоколад:

- шоколадов мус;

- шоколадова торта;

- шоколадов кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати