Бланширането представлява готварски процес, при който се прави предварителна топлинна обработка на продукти – зеленчуци, плодове и гъби. Целта на самото бланширане е подобряването на качеството на хранителните продукти, които могат да са предназначени както за готвене веднага, така и за консервиране.
Бланширането на гъби става много лесно. Първо трябва да загреете вода на котлона, в която сте сложили малко сол и по желание оцет. След като заври водата, пуснете вътре предварително почистените и нарязани гъби и ги сипете във врящата вода за 1-2 минути.
След това ги извадете с решетъчна лъжица и ги потопете в студена вода, за да се прекъсне процесът на готвенето им. След като вече сте ги бланширали, може да пристъпите към тяхната същинска обработка – готвене или консервиране.
Имайте предвид, че не е много препоръчително гъбите да се консервират, защото дори и да са ядливи, в тях често се съдържат бактерии и ако не сте ги измили и затворили добре в бурканите, може да се получат проблеми. Ако пък сте решили да ги консервирате, задължително ги бланширайте преди това.
Вижте и няколко апетитни рецепти с гъби: пълнени гъби, гъби в масло и гъбена супа.